Kranj

Kranj je prijetno zgodovinsko mesto na skalnatem pomolu nad sotočjem planinskih rek Save in Kokre. O davni preteklosti Kranja govorijo arheološke najdbe, staro mestno jedro in obzidje ter obrambni stolpi.

Tisto, po čemer je Kranj še posebej znan so: Prešernov grob v Prešernovem gajuPrešernov spominski muzej in Prešernovo gledališče s spomenikom dr. Franceta Prešerna. V samem mestnem jedru si je moč ogledati tudi Mestno hišo, v kateri je stalno predstavljena arheološka razstava Železna nit, Pavšlarjevo hišo, ki je primer bogate meščanske stavbe iz 16. stoletja in z enim izmed najlepših renesančnih arkadnih hodnikov v Sloveniji, ter Grad Khislstein, ki predstavlja utrdbeno področje od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka.

V mestu Kranj so zelo dejavne tudi organizacije in društva, ki pripravljajo bogat program koncertov, predstav in prireditev za otroke in odrasle, še zlasti poleti na grajskem vrtu. Preko celega leta se odvijajo razne prireditve kot so: Prešernovi dnevi v Kranju, Teden slovenske drame, Veseli december, Kislfest, Kranjski jazz festival v okviru festivala Carniola, Festival kreativnih kitaristov, Festival klasične glasbe – Musica Carnium, Teden mladih in Kranfest – Kranjska noč. V letu 2005 pa je stekel tudi projekt »Poroke v Kranju«. Tako pari lahko izbirajo med dvema protokoloma: Meščanska poroka iz 19. stoletja in Županova poroka.

Kranj je poleg kulturnega mesta tudi športno mesto. Zanimivi in priljubljeni so športni dogodki kot so: kolesarske dirke po Kranju, Županov tek, kasaške dirke, tekme skakalcev na 100-metrski umetni skakalnici na Gorenje Savi, ter druge. Kranj ima tudi celo vrsto naravnih znamenitosti: Kanjon reke Kokre, Bobovška jezera, Kanjon Save – Zarica in konglomeratno teraso Jelenov klanec. Poleg vseh znamenitosti Kranj omogoča tudi izlete v bližnjo okolico in pohod na bližnje hribe. Ogled mesta Kranj vam pusti nepozabne spomine, zato vas vabimo, da nas obiščete.

Več o samem mestu, njegovih znamenitostih, dogodkih in okolici si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

http://www.kranj.si

Kranjski jazz festival

http://www.gramus.si/